[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/db/dbal.php on line 110: Undefined array key "cached"
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/db/dbal.php on line 111: Undefined array key "normal"
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /includes/db/dbal.php on line 112: Undefined array key "total"
Forum PFAA • Zobacz wątek - Legitymacje członkowskie

Legitymacje członkowskie

Wszystko o Aikido.

Re: Legitymacje członkowskie

Postprzez Piotr Wt, 11 listopada 2008, 14:28

[quote="Piotr"]

Osobiście wysokość stopni dan nie robi na mnie żadnego wrażenia.
Widziałem ludzi z wysokimi stopniami dan którzy pokazywali tak mierny poziom
że nie wiem w jaki sposób otrzymali takie stopnie.
No ale co zrobić jak wszędzie tak i w Sztukach Walki niestety polityka czasami jest ważniejsza.[/quote]

Na temat egzaminów kiedyś sensei Tamura powiedział:

[i][b]Słyszę czasami uwagi krytyczne pod adresem komisji egzaminacyjnych, kandydatów, lub obu spraw jednocześnie.

Mówiąc szczerze ten stan rzeczy mnie dotyka. Uważam, że tak się dzieje ponieważ bez wątpienia kandydaci, jak i komisja mają odmienne koncepcje egzaminów, w szczególności na stopnie DAN.

Czy DAN jest skalą, rozdziałem, rangą, czy stopniem? Czy oznacza on lepszą technikę? Dla nas Japończyków DAN oznacza stopień. Stopień ze schodów, które mogą prowadzić w górę, lub w dół. W tym sensie DAN może wyznaczać i określać równie dobrze wysokość jak i głębokość, a odległości między nimi są równo podzielone. W Kendo - Jodan No Kamai, Chudan No Kamai, Gedan No Kamai - wyznaczają nie tylko wysokość, na której trzymasz broń, ale także postawę obronną.

Dlatego otrzymując dany stopień trzeba wiedzieć zarówno jak uderzać w odpowiedni poziom oraz codziennie oceniać swoją pracę. Z drugiej strony, jeżeli nie osiągniesz DAN musisz uznać efekty swojej pracy za niewystarczające, albo, że praca skierowana jest w niewłaściwym kierunku. I odwrotnie, przyznany DAN dowodzi, że praca była właściwa i wyznacza pozycję zdobytą odnośnie innych ćwiczących. To także oznacza kontynuację wysiłków i uznanie poszukiwań za konieczne.

SHODAN oznacza pierwszy DAN, który jest zatem początkiem. Jesteś na pierwszym stopniu schodów, co w języku japońskim ma dodatkowy odcień znaczeniowy, że nie stoisz na tym stopniu całą stopą, lecz zaledwie jej koniuszkiem. Oznacza to, że osiągnąłeś stopień, mówiący o tym, że wybrałeś schody, po których zdecydowałeś się wspinać. Wybór ten nie może być niczym innym niż źródłem radości. Jesteś w tym samym stanie, co dziecko, które dopiero otworzyło oczy i widzi coś po raz pierwszy. Dotąd znajdowałeś się w ciemności - teraz będziesz w stanie zobaczyć, zastanawiać się, oceniać, działać i decydować na przysłowiowych schodach, na których się znajdujesz. Gdy osiągniesz NIDAN, SANDAN - wiedz, że twoja droga będzie skierowana do góry lub na dół w przypadku zaniedbania utrwalającego twoją pozycję, przystanięcia na moment. Jeżeli osiągniesz 7 i 8 DAN i tym samym uważasz, że znalazłeś się na najwyższym poziomie - uzmysłów sobie jasno, że w rzeczywistości jesteś zdegradowany do pierwszego stopnia. Pycha, niedbałość, zlekceważenie są pierwszymi wrogami BUDO. Świat jest w ciągłym ruchu, jeżeli zatrzymasz się na moment, znaczy to, że się cofasz. Aby nie cofać się należy posuwać się naprzód w każdej sekundzie, minucie, godzinie i dniu. Japońska idea, że 8 DAN jest powrotem do 1 DAN, ponieważ obieg jest zamknięty - nie jest wcale niesłuszna. Tak jak wędrowiec, który podąża w tym samym kierunku kończy w punkcie wyjścia

Nobuyoshi Tamura
[/b][/i]
[color=#FF0000]合 気 道 - 居 合 道[/color]
Piotr

Re: Legitymacje członkowskie

Postprzez Gammorin Śr, 10 grudnia 2008, 20:08

Słowa te trafnie oddają istotę rzeczy
Gammorin

Poprzednia strona

Powrót do Aikido